2011. július 19., kedd

Mesés Székelyföld

Hargita Megye Tanácsának Műemlékvédelmi Közszolgálata és Hargita Kiadóhivatal közös kiadásával jelent meg nemrég a Túros Eszter, valamint Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal vezetője által szerkesztett Mesés Székelyföld mesekönyv, mely amint a cím is mutatja Székelyföld nevezetes tájait, jellegezetességeit mutatja be Sarány István mesélésében.
Az első kötet főszereplője a Madéfalvára a nagyszülőkhöz nyaralni érkező két unoka: Zolika és Annácska, akik kirándulva, utazgatva, a nagyapa és nagymama meséiből ismerhetik meg Alcsíkot, Csíkszeredát és környékét, valamint a Kászonok jellegzetességeit.
A szerzőnek, Sarány Istvánnak a családi kirándulások adták a könyvhöz a kiindulópontot. „Mikor sikerül összehangolni szabadidőmet a gyermekek szabadidejével, akkor igyekszünk együtt tölteni azt a pár órát. Így hétvégeken egyik-másik ismerősünket, rokonunkat keressük fel, s miközben áthaladunk a környékbeli településeken, igyekszünk megtudni minél többet róluk. Előnyünkre szolgál, hogy újságíróként Kristó Tibor és Ferencz Imre kalauzolásával megismerhettem a megyét, sok olyan információt raktároztam el, amit a napi anyagokban talán nem is írtam meg. Egy-egy ilyen kirándulás alkalmával előjönnek ezek a történetek, s akkor megosztom azokat gyermekeimmel. Ezekből a történetekből állt össze ez a kis kötet, no meg pár jópofa párbeszédből, elejtett mondatból, ami gyermekeimhez kapcsolódik. Ezek a történetek rég érlelődtek bennem, így kapóra jött a megyei önkormányzat részéről a felkérés, hogy osszuk meg azokat a székelyföldi gyermekekkel." - nyilatkozta a Hargita Népe napilapnak a szerző.
A Székelyföld fontosabb jellegzetességeit bemutató sorozatot ötkötetesre tervezték. Az első kötetből, melyet Péter Alpár háromszéki képzőművész illusztrált, Csíkszeredát és környékét, valamint Alcsíkot és Kászont ismerhetik meg. A következő Felcsíkról és a Gyergyói-medencéről szól. A többi kötet természetesen Udvarhelyszék, Háromszék, Marosszék, sőt Aranyosszék nevezetességeit tartalmazza. Egy-egy kötet megjelenésére mindig valamilyen alkalmat választanak . Az elsőt a Székelyföld Napok tiszteletére jelentették meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése