2011. január 14., péntek

Rendhagyó gyermekirodalom-vizsga

Ma a IV. éves hallgatókat (Tanítóképző Főiskola) vizsgáztattam gyermekirodalomból. Nálunk a gyermekirodalom két féléves tantárgyi modull, a II. félévben, melynek végéhez értünk, a kortársakról beszélek, és ezt is kérem számon. A felhagyott tananyag nagyjából megegyezett a nemrég megjelent Navigátor tartalmával!
Szóval belépek a tanterembe, 28 hallgató néma csendben olvas, jegyzetel, ismétel, egyszóval vizsga előtti drukk. Érzik rajtam a lelkesedést, mikor a kortárs gyermekirodalomról beszélek, úgyhogy ilyenkor nagy a vizsga előtti megfelelési kényszer. Csakhogy ők nem sejtik, hogy ma egy rendhagyó vizsgán vesznek részt.
Hónom alatt két pakk: a Csodaceruza 46., illetve 47. számai. Kiosztás után felírom a tételeket a táblára.Ezek a következők:
1. Nevezzen meg 5 olyan kortárs magyar illusztrátort, akik az utóbbi egy-két évben értékes gyerekkönyveket illusztrált!
2. Nevezzen meg 3 olyan tavaly megjelent gyermekkönyvet, amelyek itt, Erdélyben láttak napvilágot!
3. Melyek aozk a gyerekkönyvkiadók Magyarországon, illetve Erdélyben (5-5), amelyek színvonalas, minőségi gyerekkönyvek kiadását vállalják fel az utóbbi években?
4. Mutasson be, írjon le egy tavaly megjelent gyermekverskötetet! (egy magyarországi, illetve egy erdélyi költő kötetét)
5. Válasszon ki egy-egy gyerekkönyvet (minden korosztályból egyet), melyet szívesen megvásárolna gyerekének, illetve tanítványainak. Kérem indokolja pár mondatban választását!
Megj. Használhatják a padon lévő Csodaceruzák legújabb számait!
Nagy sóhajtás hallatszik a teremből, búzgón nekifog a társaság, én pedig megkönnyebülten ülök le olvasni egy órát a katedra mellé. Egy óra olvasás! Luxus.

7 megjegyzés:

  1. Kinga, ez de jó! Ha ilyet olvasok vagy hallok, mindig sajnálom, hogy már nem vagyok egyetemista. Sok lelkes diákot Neked!

    VálaszTörlés
  2. Kinga, ez nagyszerű tételsor! Jó ötlet volt! Grt! Az eredmény? Kíváncsi lennék, mit ismernek, mit vennének meg, miért stb. Ruki

    VálaszTörlés
  3. Még nem javítottam ki. Hamarosan. Szerintem őket már sikerült megfertőznöm az értékes kortárs gyerekkönyvekkel! :)))

    VálaszTörlés
  4. Igen, megfertőzött tanárnő, és nagyon köszönöm.
    Egy IV.éves hallgatója.

    VálaszTörlés
  5. Igen, megfertőzött tanárnő, és nagyon köszönöm!
    Egy hallgatója.

    VálaszTörlés
  6. Ruki, többen írták Maté Angi Volt egyszer egy...című könyvét!

    VálaszTörlés