2014. január 7., kedd

Csillagászat gyerekeknek


A magyar gyerekkönyvpiac utóbbi két évtizedére jellemző fellendülés nem csak a szépirodalmi művekre vonatkozik: lényeges változások mentek végbe az ismeretterjesztő könyvek vonatkozásában is, ami az ilyen kategóriájú kötetek megjelenését, minőségét és mennyiségét illeti. A legszembetűnőbb változás éppen a mennyiség terén érhető tetten, hiszen olyan bőséges a kínálat és széles a választék, hogy az ismeretterjesztő könyvek között szinte mindent megtalálunk, ami csak érdekelhet minket vagy gyermekünket. Az ismeretterjesztő kötetek nemcsak témákban fedik le a lehetőségeket (a tabutémáktól kezdve a különböző tudományterületekig), hanem ellátják olvasnivalóval a különböző korosztályokat is: az egészen kicsiktől a nagy kamaszokig mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanez a sokszínűség jellemzi a műfaji szempontú elosztottságot. Ma az ismeretterjesztő művek típusainak (monográfiák, kézikönyvek, határozók, atlaszok, lexikonok, enciklopédiák, lapozók, böngészők, foglalkoztatók, kérdező-beszélgető, felfedező könyvek) gazdag választéka között válogathat szülő és gyerek egyaránt.

 Az ismeretterjesztő művek kiadásának jelentős képviselője a magyar gyerekkönyvpiacon a Scolar kiadó. Elég, ha csak a népszerű Mit? Miért? Hogyan? Ravensburger szakkönyvsorozatra gondolunk, mely több mint 30 témába (A számok, A tűzoltók, A rovarok, A kalózok, A dinoszauruszok, A foci, Az autók, A vonatok stb.) kalauzolja el az érdeklődőket az óvodáskorú gyerekektől kisiskolás korig. A kiadó a kisebb korosztálynak ajánlja a Mini Ravensburger gyerekkönyv sorozatot, mely az apróságok kíváncsiságát hivatott kielégíteni.

Az óvodás gyerekeket, főleg a fiúkat 4-5 éves kor után különösen érdeklik a világűrrel, a Földdel és más bolygókkal, a világegyetem keletkezésével kapcsolatos kérdések. A világűr témáját a sorozat 10. része (A világűr felfedezése) dolgozza fel, mely az eredeti, Németországban 2005-ben megjelent mű (Wir entdecken den Weltraum) két évvel későbbi, magyar nyelvű fordítása. 

A nagyobb, 8-10 éves gyerekek számára, akik már átrágták magukat a kisebb célcsoportnak szánt böngészőkön, képes enciklopédiákon, és akiket behatóbban érdekel a világűr világa, egyszóval komolyabb olvasmányra, gazdagabb ismeretekre vágynak ezen a téren, a Scolar Kiadó Csillagászat gyerekeknek című kiadványát ajánlom, amely több mint 120 kitűnő fénykép (köztük a Hubble-űrtávcső felvételei) és számos tudományosan megbízható magyarázat, adat segítségével ad választ a felmerülő kérdésekre. A könyv színessége, nagyszerű élethű felvételei, fotói, mozgalmassága, kielégítő, logikus magyarázatai, leírásai, különböző tipográfiai leleményei mutatják, hogy a kötet a nagyobb, kisiskolás és általános iskolás gyerekeknek készült. De nemcsak nekik: a szülők szintén kivehetik részüket az együttolvasásból. Hiszen ennek a műfajnak a sajátja, hogy mintegy kettős követelménynek tesz eleget: az ismeretterjesztő könyveknek éppolyan megbízhatóan hiteles, tudományos igényű alkotásoknak kell lenniük, mint a felnőtteknek szánt könyveknek, ugyanakkor rendelkezniük kell mindazokkal a jellegzetességekkel is, amelyek a gyerek olvasók sajátos szükségleteiből és felfogóképességéből következnek.

A fordítás alapjául szolgáló mű (eredeti címén Children’s Guide to Astronomy) 1998-ban jelent meg először az angol Marshall Kiadó gondozásában. A magyar változat (fordította Nagy György) 2002-ben jelent meg, azóta már a második kiadás is elhagyta a nyomdát.

A könyv olvasója valóságos időutazásra indul, miközben betekintést nyer a világegyetem, a csillagok, a Naprendszer, az űrkutatás és a csillagles rejtelmeibe. A könyv öt fejezete táblázatok, adatok, kiváló minőségű fotók segítségével hozza közelebb az olvasóhoz ezt a titokzatos, néha szinte elképzelhetetlen világot.

Az első fejezetben a világegyetem keletkezésével kapcsolatos kutatások következtetéseit, az ősrobbanással kapcsolatos feltételezéseket, a Naprendszer szerkezetét, a csillagászat rövid történetét, első úttörőit, a galaxisokat, a Tejútrendszert ismerhetik meg az olvasók.

A könyv második fejezetéből megtudhatjuk, hogyan születnek a csillagok, a Napról mint óriási csillagról szerzünk fontos adatokat, de arról is olvashatunk, hogy milyen típusú csillagok léteznek (változó, kihunyó, kettőscsillagok), és mi különbözteti meg őket a holdaktól.

A Naprendszer című fejezet naprendszerünk bolygóiról, kis- és óriásbolygókról, üstökösökről, azok felfedezőiről, meteorokról és meteoritokról tájékoztat.

A csillagos ég szerelmesei számára talán a legizgalmasabb és leghasznosabb fejezet a Csillagles. Ebben a fejezetben ugyanis számos könnyen használható csillagtérkép segíti a kezdő csillagászok vizsgálódását. Először is a legfontosabb csillagképekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, majd a különböző szélességi fokoknak megfelelő területek csillagtérképei után a könyv külön oldalakon tárja fel a fogyatkozások és fényváltozások ismérveit.   

Az utolsó fejezet az űrkutatás rejtelmeibe avat be bennünket, az űrhajózás úttörőivel, az űrállomásokkal, űrrepülőgépekkel, távcsövekkel és csillagvizsgálókkal kapcsolatos érdekes tudnivalókat oszt meg az olvasókkal.

 A könyv végén fellelhető szójegyzék és névmutató segíti a könnyebb tájékozódást, illetve kézikönyv jelleget kölcsönöz a műnek.

Oly érdekes világ a csillagászat világa, hogy a kötet nemcsak az érdeklődő fiataloknak nyújt hasznos kikapcsolódást, hanem az általános iskolai tananyag kiváló kiegészítőjeként is szolgálhat. Hiszen az ismeretterjesztés legfőbb feladata az információk közlése, a gyerekek tudásának gyarapítása. A tartalmi megbízhatóság és érthető közreadás a mindenkori tankönyveknek is sajátja. Az ismeretterjesztő könyvek tartalmi sokrétűsége viszont túllép a tantervi anyagon. Ajánlott vagy választott olvasmány jellegük miatt ezek a könyvek vonzóbbá válnak a gyerekek szemében, mint a tankönyvek. Talán ezzel magyarázható, hogy a gyerekek az önálló felfedezés lehetőségeként tekintenek az ilyen típusú könyvekre.   

A kíváncsiság kielégítése, valamint az ismeretek gyakorlatba való átültetése céljából ajánlatos a könyv mellé egy távcsövet is beszerezni a világűr kis szerelmeseinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése