2012. szeptember 3., hétfő

Mit olvastunk a nyáron?

Nálunk a nyár a kedvenc évszak, mert olyankor nincs iskola, nincs óvoda, nyári szünetel a Filharmónia is, így június végétől szeptemberig együtt a család. Nemcsak tartalmas időtöltésről, programokról, hanem az olvasmányokról is nekem kell gondoskodnom. Már mindjárt a nyár elején kézbe kaptuk az idei Könyvhét újdonságai közül Finy Petra óvodásoknak szánt könyvsorozatának legújabb darabját, a Seprűsrác meséit, melyet nagyon megkedveltek a fiúk. De élvezettel hallgatták Szabó T. Anna Tatoktatok című gyermekverskötetének kitűnő költői leleményeit is. Kikapcsoltuk a tévét, és átnevettük Gianni Rodari
Beleestem a tévébe című meseregényét. Hosszú strandolás után, mikor már kimerülten feküdtek az ágyon, szívesen hallgatták régi kedvenceiket az Autósmesék és  Nini néni antológiákból. Ha barkácsolni akadt kedvük, akkor Finduszékat (Barkácsoljunk Finduszékkal!) hívtuk segítségül. Idén először angolul is olvastam nekik. A Ladybird Kiadó Stories for 4 years olds kedves képeskönyvei Áronnak tetszettek meg inkább, neki fordítottam belőlük. Marci (7 éves) intellektuális kíváncsisága főleg a böngészőkre, enciklopédákra, ismeretterjesztőkre terelődött. Így örömmel lapozgatta unalmában a Scolar nagyszerű Ravensburger-sorozatának (Mit? Miért? Hogyan?) darabjait, de haszonnal forgatta az Állatok képes enciklopédiáját, melyet óvodából való ballagása alkalmával kapott óvó nénijétől.
Áronnak a Manó könyvek Kis tudósok szókincstára című sorozatból az Évszakok segítettek átismételni az óvodában tanultakat. Rajzolni nagyon szeretnek, így a General Press Irka-firka füzetei jól jöttek a kreativitásuk kiélésében. Néha visszatér a klasszikusok iránti éhségük, olyankor a Kalligram Családi mesékből vagy Csimota Egyszervolt gyűjteményes kötetéből olvasok fel nekik. De kiolvastuk Bátky András Bazsó és Borkáját.
Nagyon ráharaptak a két rosszcsont testvér csínytevéseire. Remélem nem próbálják ki ezeket itthon is! Mostanában törpékről és manókról olvasok nekik a Manó könyvek Mesélj nekem! sorozatából. Az idén is sok érdekes olvasmányélményben volt részünk. Hála a magyar gyerekkönyvíróknak, könyvkiadóknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése