2012. március 9., péntek

Mezei Borit, a korai nevelő és fejlesztő központ egykori megálmodóját kérdeztem

A Caritas szó jelentése: szeretet. Ezt a szót választotta a katolikus egyház a szükséghelyzetben levő emberek segítése céljából létesített nemzetközi segélyszervezet megnevezéséül. A marosvásárhelyen (Deus Providebit Ház) is működő szervezet keretén belül egy a gyerekek korai nevelésével és fejlesztésével foglalkozó központ is működik, ahova minden érdeklődő szülőt és gyereket fogadnak a nagyon sokrétű és változatos programokra.
Ennek a központnak a kezdeményezője és megálmodója Mezei Borbála  gyógypedagógus, aki egyetemi tanulmányai előtt a marosvásárhelyi tanítóképzőt is elvégezte. Ő 2005-ben gondolt egy merészet és nagyot, és útjára indította az első fejlesztő csoportot 15 nagyjából azonos korú (8-10 hónapos) kisgyerekkel és édesanyjával. Azóta a kezdeményezés több mint 200 gyereket foglalkoztató korai nevelő és fejlesztő központtá nőtte ki magát, ő maga pedig a központ programfelelősévé vált. A központ működéséről, céljairól kérdeztem Borit.

Hány gyereket foglalkoztattok az egyesület helyi szervezeténél?

Kb. havi 250 csecsemőt és kisdedet foglalkoztatunk csoportos formában, ezen kívül 60-70 gyermek jár művésztornára. Ők 3-10 évesek.

Hány csoportban?

Heti 24 gyerekcsoport Vásárhelyen, 3 gyerekcsoport Marosszentgyörgyön, 6 tornacsoport. Összesen heti 33 csoportfoglalkozás zajlik a termeinkben.

Kik tartják a foglalkozásokat?

Györfi Andrea-gyógypedagógus, Nagy Annamária és Kovács Emőke-szociális munkás, Palotás Hajnal- pszichológus, Fodor Gizella - testnevelés tanárnő, nekem pedig gyógypedagógiai végzettségem van.

Mióta indítottátok el a szülőprogramot, és milyen célból?


Szülőknek tematikus alkalmaink vannak, 2008 óta, volt egy időszak amikor heti alkalommal szerveztük, aztán maradt a havi 1 alkalom. 2012 márciusától indítottuk újból a heti rendszerességet, előre meghatározott 11 témával.

Hogyan született meg a legutóbi programsorozat ötlete?


Abból a megfigyelésből született meg ez a program, hogy a gyerekfoglalkozásokon mindig előfordult, hogy a szabad játék közben a szülők kérdik egymást, hogy "Te ezt hogy csinálod?, Bilizik már a gyermek?, Mit adsz enni neki?, Hogyan altatod?, Alszik-e éjszaka?, Még mindig szopizik?, Hogy szoktassam le a szoptatásról? stb". A szülőknek igényelték, hogy beszélgessenek vagy előadásokon vehessenek részt, ahol gyermekneveléssel kapcsolatos témák vannak. Hasznos, ha megkérded a barátnődet, hogy ő mit csinál a saját gyermekével hasonló helyzetben, de -  úgy gondolom - , hogy még hasznosabb, ha ehhez egy programot rendelünk és szakembereket vonunk be adott témák feldolgozására. Célunk: gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben szakembereket megszólaltatni, kérdésekre válaszokat megfogalmazni Az első alkalom meghívottja te voltál az Olvasóvá nevelés előadásoddal. Fontos volt számunkra tehát, hogy olyan szakembert vonjunk be, aki hiteles abban amit előad, mert szülőként ő maga is megtapasztalta az elmondottakat.

Ezeken a programokon, megbeszéléseken a résztvevő szülők részletes ismeretet szereznek a gyermekek testi, lelki, kognitív, pszichomotrikus fejlődéséről, tapasztalatot cserélnek a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekről, a szülővé válás jelentőségéről. Célunk továbbá a szülői modell felelősségének a megerősítése. Egyéni tanácsadást is felkínálunk a szülőknek: szociális, pszichológiai, szociálpedagógiai, gyógypedagógiai információnyújtás, beszélgetés nevelési problémák, kérdések megoldásában.

Beszélj a márciusban indult programsorozatról!

A szülőprogramot most új stratégiával szerveztük. Elkészült a 11 alkalom ütemterve, tematika és meghívottak lebeszélése, plakát és szórólap hozzárendelve. Amikor mindez megvolt, kiküldtük e-mailen az értesítést a bejáróinknak és csoportfoglalkozás végén hirdettük minden csoportban és kézbe adtuk a programot. Iratkozni lehet a témákra, ami azért jó, mert ha valaki bejelentkezik egy alkalomra és arra feliratkozott, akkor komolyabban veszi a résztvételt – legálabb is azt reméljük. az első alkalmunk jelentkezők szempontjából sikeresnek mondható. eddig úgy tűnik hogy minden alkalomra kb 20 személy bejelentkezett. Az elmúlt években nem volt ütemterve a tematikus alkalmaknak, hónapról hónapra szerveződtek.... havi 1 alkalommal. Illetve 2008-ban meghatároztuk a 8-10 alkalom tematikáját, de nem tudtuk délutáni időpontra tenni a találkozásokat, ezért nagyon kevesen vettek részt rajta.

Az első alkalommal nagy volt az érdeklődés a szülők részéről a meseolvasás, gyerekkönyvek iránt…

Igen, a tegnap sokan eljöttek, mert a nyílt napok alkalmából megtartott előadásodra sokan nem tudtak eljönni, hallották, hogy milyen hasznos információkat osztasz meg velük – anyák között gyorsan terjed az ilyesmi - , így ismét nagy volt az érdeklődés. Egyébként Hajnival többször meghallgattunk téged, de minden egyes alkalommal újat tudsz mondani, és feltöltődve távozunk, nagyobb kedvvel és lelkesedéssel folytatjuk az esti felolvasást.

Ennek én is örülök. Remélem, hogy ezek az akalmak segítenek nekik elindulni a meseolvasás,  gyermekeik olvasóvá nevelésének útján.

Kívánok nektek sok sikert a továbbiakban!


A márciusban indult szülő-programsorozat ütemterve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése