2012. február 10., péntek

Perdülő szoknya, dobogó csizma

A nagy hideg ellenére tanítóképzős diákjaim elkísértek február 8-án délután egy érdekes könyvbemutatóra, melyet  a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyház tanácstermében tartottak. A rendezvényen pedagógusok, szülők és sok érdeklődő vett részt.  
A bemutatásra szánt könyvet elsőként Trozner Erzsébet, a Pedagógiai Líceum zenetanára méltatta, majd a könyv szerzői, a két pedagógus, Székely Irénke tanítónő és Pethő Ildikó, a Maros Művész együttes hivatásos táncosa ismertette a könyv tartalmát.
A Perdülő szoknya, dobogó csizma című könyv útmutató a néptáncoktatásban az óvodapedagógusoknak és tanítóknak. Kitűnő kézikönyv számukra a népi hagyományok ápolását célzó tevékenység megszervezéséhez, illetve a választható tantárgyak megtervezéséhez. A pedagógusokon kívül a szülők és nagyszülők is haszonnal forgathatják, hiszen a könyv sok népdalt, gyermekjátékot, mondókát és csujjogatót tartalmaz, melyek zenei anyanyelvünk fontos részét képezik.

A könyvbemutatón, a Romulus Guga gimnázium II. és IV. osztályos diákjai mutattak be gyermekjátékokat és néptáncot a szerzők vezetésével. Élő zene kísérte őket, Sinkó András hegedűn, Hunyadi Bőr Gyula brácsán, Marton László bőgőn, Fazakas Ildikó és Pethő Ildikó citerán, Markovics Boróka Ilka, III. osztályos diák furulyán játszott.
 

A könyv a marosvásárhelyi Mentor kiadó jóvoltából jelent meg.
Számomra felüdülést jelentett részt venni ezen a könyvbemutatón. Diákjaimnak, leendő pedagógusoknak pedig a felüdülésen kívül, remélem, haszonnal is járt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése