2011. január 27., csütörtök

Előadás a meseolvasásról

"Az olvasóvá nevelés első számú felelőse a szülő, aki nem csak azzal segítheti a folyamatot, hogy példát mutat (az olvasás és a könyvek tiszteletére, szeretetére), hanem azzal, hogy mesél." (Boldizsár Ildikó)"Mindennapi kenyerünk a mese. Aki nem jutott hozzá egész életére károsodik. " (Nagy Attila)

"A mese az az ábécéskönyv, melyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni" (B. Bettelheim)

Ezek a gondolatok képezték előadásom alapköveit.

A legelső fejlesztő csoportot (mi, kismamák egyszerűen baba-mama klubnak neveztük akkoriban) a Caritas helyi szervezetének keretén belül 2007-ben indította útjára Mezei Borbála gyógypedagógus. Az akkoriban induló babacsoportnak mi is tagjai voltunk nagyfiammal, majd két év múlva az új helyiségbe (Deus Prividebit Házba) költözött székhelyen kisfiammal is. A heti rendszerességgel tartott gyerekfoglalkozások mellett a központ a kismamáknak is rendszeresen színes programokat, megbeszéléseket, előadásokat szervezett. Ennek keretén belül nyílt alkalom arra, hogy megosszam a kismamákkal azokat az érzéseket, gondolatokat, amelyeket az esti meseolvasás kapcsán gyermekeimmel megtapasztaltam. Ezzel párhuzamosan kezdtem az olvasóvá nevelés kisgyerekkori megalapozásával és a kortárs gyermekirodalommal foglalkozni, annál is inkább, mert a tanítóképzőben, ahol jelenleg pedagógusként dolgozom lehetőség nyílt a téma tantárgyszintű oktatására. A téma azonban nemcsak a leendő pedagógusok számára jelent lényeges szakmai ismeretet, hiszen az olvasóvá nevelés már az óvodáskor előtt elkezdődik, éppen ezért szükséges, hogy a kismamák, leendő és gyakorló szülők idejében megismerkedjenek ezzel a kérdéskörrel. Az olvasóvá nevelés kérdésének népszerűsítésére kiváló teret nyújtanak a Caritas keretén belül működő Korai fejlesztő központ által évről évre megszervezett Nyílt Napok.
A több napos rendezvényen a változatos és vonzó gyerekprogramok mellett érdekes és a szülők számára igen hasznos előadásokra is sor kerül. Az esti meseolvasással kapcsolatos szülői tapasztalataim megosztásán kívül ezeken a beszélgetéseken  szakmai ajánlásokat is teszek arról, hogy hogyan válasszanak gyerekkönyveket a szülők, milyen irodalmi, esztétikai, pszichológiai és pedagógiai érveket, szempontokat vegyenek figyelembe mikor könyvet vásárolnak gyermeküknek, mikor és milyen műfajokkal kezdjék el az esti meseolvasást, melyek azok a klasszikus és kortárs szerzők és művek, melyeket érdemes  beszerezni.
Az előadást gyerekkönyvek bemutatásával szemléltetem, melynek során a szülők megismerkedhetnek a legrangosabb gyerekkönyvkiadók, illusztrátorok, szerzők alkotásaival is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése