2010. szeptember 12., vasárnap

Sorozatok – a gyerekolvasók kedvencei

Három jeles erdélyi könyvkiadó sorozatban megjelent gyermekkönyvei

A mesesorozatok mindig is fontosak voltak az erdélyi gyerekkönyvkiadásban Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hajdani Ion Creanga Kiadó népszerű Mesetarisznya-sorozata, majd az 1979-ben indult Nagyapó mesefája nevet viselő sorozat, melyeket gyerekkorom meghatározó mesekönyveiként tartok számon. Általuk lehetett olvasásra csábítani, hagyományőrzésre nevelni, identitástudatra ébreszteni a gyerekeket, és a folytonosság megőrzésében, a fennmaradásban is nagy szerepet játszottak. Akárcsak a rendszeresen megjelenő gyereksajtó-termékek, melyek a gyűjtés és a várakozás élményét biztosítják a gyerekolvasó számára. A kiadók által kínált sorozatok is ezt az izgalmas várakozást, és nem utolsó sorban a rendszeres olvasásra nevelés lehetőségét rejtik magukban.
Az utóbbi tíz évben megjelent hazai sorozatok közül a csíkszeredai Pallas-Akadémia kiadónak két igen fontos gyerekeknek szánt sorozatát érdemes kiemelni. Sorozatok, melyek egyrészt hagyománykövetők, a gyerekek olvasáskultúrájának fejlesztését, alakítását nemcsak az autentikus magyar népmesei hagyomány közzé telével képzelik el, hanem a magyar néppel rokon népek vagy más európai és nem európai népek népmesei kincsével is. Nemcsak az értékes klasszikus meseirodalom és magyar népmesei hagyományt (népmesegyűjtemények, mesefeldolgozások stb.) ápolják, hanem jelentőségük abban is számottevő, hogy a magyar klasszikus és kortárs írók, költők műalkotásait is különböző tematikus szempontú antológiákban vagy önálló kötetként kínálják a fiatal erdélyi olvasóknak.
...
Megjelenik a Csodaceruza 46. számában

2 megjegyzés:

  1. Várjuk!
    (remélem ez most megjelenik, mert a 10-es listához is vagy 5-ször írtam köszönömöt, aztán meguntam, hogy sose jelent meg. :( )

    VálaszTörlés