2010. augusztus 6., péntek

Marciról szóló mesék, versek, gyerekkönyvek, ifjúsági regények

Ha a szülő teheti és van hozzá egy kis tehetsége, maga mond esténként gyerekeinek mesét, arról és úgy, ahogyan azt a kis lurkó megköveteli. Természetesen ilyenkor gyakran előfordul, hogy a szereplőket maga a gyerek választja meg, olykor a helyszínt is. A gyermek örömmel, élvezettel hallgatja a róla szóló történeteket, melyekben esetleg az aznapi kalandokat, örömöket és problémákat meséljük újra neki.

Tapasztalataim szerint legalább ekkora érdeklődéssel hallgatják azokat a meséket is, melyek éppenséggel egy maguk korabeli, netalán azonos nevű gyerek a fő-vagy mellékszereplő. Éppen ezért igyekeztem mindazokat a könyveket beszerezni, melyek fiaim keresztneveivel kapcsolatosak (címükben vagy szereplőiben). Most ezekből gyűjtöttem össze egy párat. A lista nem teljes. Folyamatosan bővül.
Lássuk akkor a listát:

 
1. Lázár Ervin Szökevény szeplők című meséje, mely a Hétfejű tündér című kötetben jelent meg. Már Marci születése előtt egyik kedvenc mesém Lázár Ervintől, mely önmagunk elfogadására tanít. A mese főszereplője tehát egy Marci nevű kisfiú., aki elégedtlen "szeplős külsejével".



2. Tóth Krisztina Marci mosogat, Marci kertészkedik, Marci sminkel, Marci mosogat stb., gyerekversek a nagyszerű költőtől, melyek a Csimota kiadó jóvoltából a Londoni mackókban olvashatók. Ezek kis füzetecskék, melyek, igen ötletesen, egy kartonból összehajlítható "bőröndben" foglalnak helyet. Talán ennek örültünk a legjobban!!! Hogy a sors éppen úgy esett, hogy az egyik legkedvesebb kortárs költőnek épp Marci nevű fia van!!! És ezt ki is használtuk. Büszkék vagyunk rá, arra, hogy Marci bekerült a kortárs irodalomba. Még ha csak névileg is! :)

3. Zelk Zoltán: Szavaseigaz Marci (tréfás mesék).







4. A kortársak közül még ide sorolható Berg Judit Cipelő cicák a városban, Cipelő cicák a hátizsákban és a harmadik kötet a Cipelő cicák a cirkuszban, melyben három testvér: Lilli, Marci és Dorka nem mindennapi kalandjairól olvashatunk. Kedveli Marci ezeket a könyveket. Szép könyvek, kedvesen illusztráltak!



5. És most jöjjön egy kortársként klasszikus szerző, Marék Veronika. Tiszta véletlenül fedeztük fel, hogy Marék Vernikának is van könyve, melyben Marci nevezetű kisfiúról olvashatunk. A könyv címe: Télapó és Ezüstmackó.







6. Egy nemrég megjelent könyvvel folytatnám a sort, szerzője a csíkszeredai író, szerkesztő (Pallas-Akadémia Könyvkiadó), publicista Kozma Mária, kinek nemrég jelent meg a Mesevonat című sorozat darabjként a Marci-mesék című kötete, melyben az unokájával megtett erdei sétákról, természetben való barangolásaikról és párbeszédeikről olvashatunk.

7. A kontraszt kedvéért egy századeleji könyv is legyen a sorban, egy 1913-ban megjelent Heidi-féle adaptáció. Szerzője Gaál Mózes. A könyv címe pedig mi más lehetne: Marci. Jó lenne megszerezni ezt a könyvet! De még eddig nem sikerült.

8. Ismét egy régebbi kiadás, Z. Tábori Piroska Mese Marci vándorol. Sajnos nem ismerjük. Könyvtárban, antikváriumokban talán még beszerezhető.










9. Vers volt, mese volt, következzék két ifjúsági regény kamaszoknak. Az egyik Nógrádi Gábor Marci öröksége, mely egy igazi detektívregény, illetve folytatása, a Marci visszavág.




10. A másik Marci-könyvet szintén kamaszoknak ajánlom, akik szeretnek olvasás közben izgalmas kalandokat átélni, csínytevésekről olvasni: Marci és Miska. Igazából a könyv egy fordítás, tehát átkeresztelt Marciról van szó, szerzője a német ifjúsági író Busch Wilhelm.

Hát, jó lenne, ha még sok-sok Marci-könyv látna napvilágot! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése