2010. június 17., csütörtök

A Drótostót meséi


Dedikált könyvet kaptam a minap. Szerzője Dézsi Zoltán. A gyermekverskötet címe: A Drótostót meséi. CD is jár a könyvhöz. A szerző verseit ugyanis Barabás Árpád színművész adja elő, a zenei hátteret pedig a számomra olyannyira kedves szentegyházai Gyermekfilhamrmónia szolgáltatja. Az illusztrációkat Berszán-Árus Bence és Berszán-Árus Dániel különleges rajzai díszítik.

Dézsi Zoltán politikus, közíró, pszichológus (Hargita megye alprefektusa) első gyermekverskötete a 2007-ben jelent meg a Pallas-Akadémia kiadó gondozásában A Nap és a Hold mesélte címmel, melynek lapjait akkor is a sajátos Bence-rajzok tették a gyerekek számára is érdekessé.

A verseiben a szerző a klasszikus erdélyi gyermeklíra hagyományaira épít, tartalmában azonban egy-két téma erejéig igazodik a modern világ szemléletéhez (lásd a Béka internet című verset!).

Meglepetés volt számunkra ez az ajándék (nem tudom, hogyan jutottam a szerző eszébe?!) Marcival, mintahogy az is, hogy a versek között felfedeztem a Kingának című költeményt (melyet a szerző unokájának dedikál) - ilyen című gyerekverset tudtommal még senki nem írt.

Marci együltében végighallgatta az egészet! Mindenkinek ajánlom, aki a hagyományos kányádisándoros, markóbélás stílusú gyerekverseket kedveli. Mert Dézsi Zoltán stílusa az övékéhez áll a legközelebb.
És előkészületben a III. kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése