2015. augusztus 28., péntek

A kisfiú, aki imádta a matekot (avagy Erdős Pál hihetetlen élete)


Erdős Pál, a XX. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa volt. A korabeli matematikusok véleménye szerint egyénisége, közvetlensége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a világ egyik legismertebb matematikusává váljék. Különös ember volt. Nem illet bele a hétköznapok világába, mégis sikerült rájönnie, hogyan élhetne csodálatos és hasznos életet. Páratlan pályát futott be, és rengetegen csodálták a munkásságát.
Különös életútját sokan megírták már, többek között Paul Hoffman (Prímember) és Bruce Schechter (Agyam nyitva áll). Egy nagyszerű dokumentumfilm is készült róla, N, az egy szám – Erdős Pál portréja címmel, melyben több percen keresztül láthatjuk, hallhatjuk a nagyszerű matematikust.
Az első gyermekeknek szánt életrajzának szerzője Deborah Heiligman, kinek nagyobbik fia, akárcsak jómaga, már egész kiskora óta imádta a matematikát. Folyton matematika feladatokat kért a szüleitől, hogy azokat megoldhassa. Erdős Pálról is fiúktól hallottak először, aztán, amikor kisebbik gyermekük is folyton Erdősről áradozott, elhatározta, hogy felkutatja életét, és megírja az első gyerekkönyvet erről a „matekos csudabogárról”.  Így született a The Boy Who Loved Math (The Improbable life of Paul Erdős) című képeskönyv 2013-ban, mely nemrég a Naphegy Kiadó jóvoltából a magyar gyermekek számára is hozzáférhető.
A könyv szerzőjének stílusa lenyűgöző: hangját áthatja a csodálat és a rajongás. Nem lehet nem szeretni. Rendkívül hálás feladatot teljesít, hisz nemcsak adósságát rója le a nagy zseni előtt, hanem méltó emléket állít a gyerekolvasók körében a „budapesti varázslónak”, ahogy akkoriban nevezték.
A könyv születésétől haláláig követi nyomon Erdős Pál életét, kiemelve azokat főbb mozzanatokat, melyek meghatározóak voltak sorsa alakulásában: nővérei elveszítése már születése pillanatában, édesapja fogságba kerülése, a család disszidálása. Az életkörülmények, a család életútjának bemutatásán túl betekintést nyerünk a felnőtt Erdős hétköznapjaiba, azokba a matematikai tételekbe, melyek különösen érdekelték, utazásaiba, amerikai, izraeli tartózkodásának eseményeibe, megtudhatjuk különcségeit, és végül megismerjük barátait, akik igen fontos szerepet játszottak életében. A könyv szerzője ugyanis ebben látta nagyszerűségét: Erdős fontosnak tartotta, hogy eszmefuttatásait, eredményeit közzé tegye, hogy a matematikusok közösen gondolkodjanak régi és új kérdéseken, feladatokon. Nem elszigetelten dolgozott, hanem épp ellenkezőleg, remek társasjátéknak tekintette a matekot, és ezzel mindenki szívébe lopta magát. Ösztönző, inspiráló életutat mutat be a könyv. Erdős Pál példakép sok matematikát kedvelő vagy még nem kedvelő iskolás gyerek, ifjú életében.
A könyv vonzereje nemcsak a téma rendkívüliségében, és annak szemléletes, közvetlen hangú megragadásában rejlik, hanem nagymértékben emeli a könyv sikerét az illusztrációk koncepciója és varázsa. Az illusztrátor, LeUyen Pham ugyanis megpróbálta a művészet eszköztára segítségével ábrázolni a matematika világát. Arra törekedett, hogy minden képben elhelyezzen valamilyen matematikai elképzelést vagy elméletet, különös tiszteletet szentelve a prímszámokra. Erdős Pál ugyanis mindenekelőtt a prímszámokat szerette.  A képek alapos tanulmányozása közben az olvasó egyenleteket, ábrákat vagy számcsoportokat fedezhet fel remek szórakozást nyújtva a kis matematikusoknak vagy épp szüleiknek a titkos tartalmak felfedezésében.
Engem személy szerint lenyűgözött a könyv és a számok világa. Nem kevésbé fiamat, aki rajong a matematikáért. J Olvassátok el ti is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése