2010. december 6., hétfő

Az első karácsonyi ajándékok legendája és a legszebb karácsonyi ajándék







Az adventi időszak a várakozás időszaka. Ez az időszak felelőssé tesz szülőt, pedagógust, hogy milyen történetekkel, olvasmányokkal, gyerekkönyvekkel, meghitt beszélgetésekkel készíti elő a gyermekeket lélekben az örömhír befogadására, hogy az ünnep ne csak a külsőségekről szóljon, hanem katartikus élménnyé váljék. Ebben segítenek azok a könyvek, amelyek tartalmuknak és képanyaguknak köszönhetően elindítanak egy belső folyamatot a gyermek lelkében a megtisztulás, a világ mélyebb megértése felé.

Az első karácsonyi ajándékok legendája című könyv(Keszeg Ági ill.), mely idén jelent meg a Koinónia Kiadó jóvoltából egy ilyen olvasmány lehet. Nagyfiam e könyv iránti rajongása azzal is magyarázható, hogy az óvodában épp betlehemes szereppel készülnek (dicséret az óvónőknek, hogy nem a szokásos verses-dalos télifaünnepély lesz terítéken), melyben a hagyományos szerepek kiosztása (Mária, József, a pásztorok, angyalok stb.), a szerepekkel való azonosulás biztosítja a történet megértését és átélését a kis óvodások körében.

Ezek után már könnyű dolgom volt. Fiam örömmel mutogatta a történet szereplőit:

"-Nézd, a kisebbik pásztor, Moldován Tamás, a középső pásztor Schnedarek Bence, és a legnagyobb pásztor, az én vagyok."

A betlehemes játék óvodai előkészítése, a történet otthoni olvasása a képeskönyvekből, majd a történetek közötti egyezések, eltérések megbeszélése egy óvodáskorú gyermekkel, mi sem nagyszerűbb lelki előkészület az ünnepre! :)

Témában közelít szintén a Koinónia Kiadó kiadványa a Legszebb karácsonyi ajándék a nátha című antológiának a Három vándor címet viselő meséje, melynek szerzője Balázs Imre József, aki ezúttal egy nagyon pontos, precíz, klasszikus szerkezetű mesét írt. Mese, mely tulajdonképpen a mindannyiunk által jól ismert bibliai történet, Gáspár, Menyhárt és Baltazár történetének a sajátos felfogásban és egyéni nyelvezetben való újramesélése.






A kötetben a fenti történeten kívül megannyi megkapó mese a szeretetről, a karácsonyról, az ünnepről. Neves erdélyi szerzők tollából: Máté Angi (Volt egyszer egy ablak), Simon Réka (A szelek karácsonya), Láng Zsolt (Az erdei nátha), Demény Péter (Kalandos fejezet, amelyben Micimackó unatkozik és kifulladásig), Berszán István (A juhászkutya karácsonya), László Noémi (Cinege Panni nem örül, de aztán álmodik), Zágoni Balázs (Az Angyal tanítványa) és Boda Edit (Egy karácsony előtti karácsony). Illusztrátor: Szabó Zelmira.

Ennyi szép mese, ennyi nagyszerű szerző tollából mind egy kötetben. Kell-e szebb karácsonyi ajándék? Az antológia mesedarabjai más-más színnel festik meg, vázolják fel, varázsolják lelki szemeink elé az igazi ünnep lényegét.

Sajnos ez a tartalmilag igen gazdag értékes prózai anyag nem talált megfelelően szép kivitelezésre, tipográfiára, megszerkesztettségre (Szerény véleményem szerint megérdemelt volna ez a téma/anyag egy sokkal szebb kivitelezésű nyomdai kiadványt).

3 megjegyzés:

  1. Most elbizonytalanítottál... pedig úgy megörültem neki nálad, hogy na ez jó lenne karácsonyra!

    VálaszTörlés
  2. Na. A szövegek nagyon jók. A könyv külső borítója is nagyszerű. Nekem a mesék illusztrációival, a szöveg elhelyezésével, a betűtípussal stb. van bajom. De lehet, hogy túl igényes vagyok! :)))
    Az az igazság, hogy mostanában annyi szép könyvet lát az ember (ma járt a kezembe pl.a Lenka vagy a Samu), szóval nagyok már az igények!!!
    Azért vedd meg, mert jó lesz olvasni belőle! Szép könyv, csak én vagyok elégedetlen vele.

    VálaszTörlés
  3. Megvettük, felemás érzéseim vannak, de összességében tetszik. :) Köszi!

    VálaszTörlés