2010. október 31., vasárnap

XVI. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár november 11-13.

November 11-13. között ismét sor kerül Marosvásárhelyen a hagyományos könyvvásárra, melynek programjából a következő eseményekre hívnám fel a gyermekirodalom iránt érdeklődők (szülők, pedagógusok stb.) figyelmét:
Csütörtökön 17: 30 kezdettel a Bernády György Közművelődési Központban a BOOKART Kiadó estje, ahol többek között László Noémi Labdarózsa című gyermekverskötetének bemutatására kerül sor. A kötet másnap, pénteken 15 órakor a Nemzetiben a Beszélgető sarokban ismét terítékre kerül. A szerzővel ezúttal Hajdú Farkas-Zoltán és Kovács András Ferenc a kiadó szerkesztői beszélgetnek. A könyv illusztrációit Sulyovszky Sarolta készítette. A szerző az események végén dedikál is.
Csütörtökön 17 órakor a Bernády Házban a Pallas Kiadó estjén Kozma Mária Marcika-mesék című kötetét mutatja be. A szerző csütörtökön és pénteken 15 órakor, szombaton 13 órakor dedikálja könyvét a Pallas Kiadó standjánál a Nemzetiben.
Ugyancsak csütörtökön délután 17 óra 30 perckor a Kultúrpalota Kistermében rendkívüli irodalmi estet tartanak A gyermek az új magyar irodalomban címmel. Meghívottak: Laczkfi János És Háy András. A beszélgetést Láng Zsolt vezeti.
A Mentor kiadó gyermekkönyvújdonsága Kopacz Mária Borika és a padlás manói című gyermekkönyve, amit szombaton 16:30-kor mutatnak be a Bernády Házban.
A Koinónia standját se kerüljétek el, ugyanis ők is különleges kötettel, egy karácsonyi mese-antológiával készültek a gyermekeknek könyvvásárra. Címe: Legszebb karácsonyi ajándék a nátha, melyben a kiadó kortárs hazai írókat, költőket kért fel karácsonnyal kapcsolatos prózai művek írására. A könyv szerzőivel és illusztrátorával a Koinónia Kiadó "délelőttjén" a Bernády Házban Zágoni Balázs beszélget. Jelen lesznek a szerzők: Balázs Imre József, Máté Angi, Keszeg Ágnes, Demény Péter, Láng Zsolt, László Noémi, Szabó Zelmira, a kortárs hazai gyermekirodalom színe-java. Izgalmas könyvbemutató lesz!
Az idén a könyvvásár legnagyobb újdonsága mégis egy friss kiadónak a feltűnése. Én mindig nagy örömmel fogadom az ehhez hasonló kezdeményezéseket. A kiadó neve Gutenberg (nem nehéz megjegyezni), igazgatója Tőzsér László, háromgyerekes édesapa, aki ezúttal három klasszikus meséskönyvvel lepi meg a hazai olvasóközönséget, különösen az 5-10 éves korosztályt. A kötetek a jól ismert (jól ismert?) Benedek Elek, Jókai Mór és Móra Ferenc Mátyás királyról szóló meséit gyűjtik egybe.
Érdekességük, hogy bennük ugyanaz a téma eltérő szerzők tollából olvasható. Szükség van arra, hogy történelmünk nagyjait, királyait, köztük a "legigazségosabbat" a mai gyerekek megismerjék, mégpedig legjobb íróink, mesemondóink tolmácsolásában, melyek őrzik még a magyar nyelv gazdagságát, egykori zamatos-régies ízét. A három mesekönyv legnagyobb erénye azonban mai szemmel az, hogy a három meséskönyvet három különböző hazai kortárs illusztrátor, névszerint Keszeg Ágnes, Mezey Ildikó és Csillag István illusztrálta. Sajátos technikájukkal, ábrázolásukkal próbálják közelebb hozni a mai gyerekek lelkéhez a Mátyás korabeli világot. A három meséskönyv tehát igazi csemege, úgy filológiai mint képzőművészeti szempontból. Hátha valamelyikük elnyeri majd a Szép Könyv-2010 díj egyikét!
Talán egyedül a Gutenberg Kiadó gondolt a gyermekközönség foglalkoztatására is, a könyvvásáron ugyanis érdekes porgramokkal várja az óvodás és kisiskolás gyerekek csoportjait: papírszínház, mesemondás, beszélgetés, rajzolás. A gyerekek a meghallgatott meséket, meséskönyveket kedvezményes áron vásárolhatják meg és dedikáltathatják a könyvek illusztrátoraival a kiadó standjánál.
Minden gyereket szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése